Odwiedzając półwysep Jukatan, z całą pewnością chcesz zakosztować wszystkiego, co ma on tylko do zaoferowania. Oczywistym jest więc, że planujesz zaczerpnąć uroków popularnych tutaj sportów wodnych (w tym nurkowania) oraz zwiedzić najpiękniejsze i najpopularniejsze atrakcje. Twoim punktem obowiązkowym w czasie wyprawy będzie też oczywiście opalanie się na tutejszych plażach czy jedzenie. To właśnie na tym ostatnim zamierzamy skupić się w dzisiejszym wpisie. Co zatem warto zjeść na Jukatanie? Które z przysmaków są charakterystyczne dla tego półwyspu i niedostępne gdziekolwiek indziej na świecie? Co ma do zaoferowania kuchnia na Jukatanie? Czytaj dalej, a wszystko stanie się dla Ciebie jasne.
Ciebie to nic nie kosztuje, a ja pozyskam środki na następne artykuły. Z góry Ci dziękuję!
Kuchnia na Jukatanie
Jukatan jest półwyspem, który z całą pewnością docenisz będąc wielbicielem dobrego smaku i różnorodności pod jego względem. Tutejsze restauracje potrafią serwować całe mnóstwo dań unikalnych dla tego regionu i choć wiele spośród nich daje również możliwość zamówienia przysmaków rodem z Europy, zdecydowanie warto spróbować dań typowo jukatańskich. Zwłaszcza że wiele spośród nich nie jest dostępne nigdzie indziej. Poniżej przedstawiamy dziesięć tych, które zasługują na szczególną uwagę z Twojej strony.
1. Huevos Motuleños
Jeśli mielibyśmy wskazać jedno danie, które jest tym najbardziej charakterystycznym dla Jukatanu, nasz wybór padłby właśnie na Huevos Motuleños. To danie, które wywodzi się z północnej części półwyspu, a konkretnie – z miasta o nazwie Motul. To właśnie jemu zawdzięcza swoją nazwę. Cechuje je nie tylko fantastyczny smak, ale też prostota przygotowania – zwłaszcza że sama ta potrawa nie wymaga nader skomplikowanych składników. Nie jest też droga – zwłaszcza biorąc pod uwagę ceny na Jukatanie.
Podstawą Huevos Motuleños jest smażona tortilla, na którą trafiają sadzone jajka, czerwona cebula, habaneros, ser, szynka, groszek oraz pikantny sos pomidorowy (tak zwane “salsa roja”). Co ciekawe, całości często towarzyszą także… banany, również smażone. Są one jednak dodatkiem, z którego jak najbardziej można zrezygnować, nie tracąc przy tym smaku całości..
Huevos Motuleños w Meksyku jedzone jest przede wszystkim na śniadanie. Stanowi odpowiednik polskiej jajecznicy i danie, które zdecydowanie warto przetestować. Również wtedy, gdy nie jesteś wielkim wielbicielem jajek.
2. Cochinita Pibil
Cochinita Pibil to kolejna potrawa, bez której tak właściwie ciężko byłoby sobie wyobrazić wizytę na Jukatanie. Pod zmysłową nazwą kryje się potrawa bazująca na wieprzowinie powstałej przez powolne pieczenie małego świniaka (tak zwanego prosięcia ssącego) w towarzystwie liści bananowca (jest w nie owijana), najczęściej pod ziemią. Proces przygotowawczy trwa zwykle wiele godzin i zazwyczaj odbywa się w ręcznie wykopanym, wyłożonym kamieniami dole.
Cochinita Pibil to danie marynowane w jednej z głównych przypraw regionu – achiote. To dzięki niej zyskuje ono specyficznego zapachu, ale i bardzo charakterystycznego, czerwonego koloru. Do marynaty często trafia również sok z pomarańczy oraz czosnek, a także inne przyprawy. Danie najczęściej podaje się na kukurydzianych tortillach. Do smaku często dodaje się marynowaną cebulkę oraz świeżą papryczkę habanero, która również uchodzi za coś bardzo charakterystycznego dla Jukatanu.
3. Papadzules – kuchnia na Jukatanie
Jeśli miałeś kiedyś okazję spróbować popularnych enchiladas, papadzules będą czymś, co wręcz pokochasz. Zwłaszcza że to właśnie na nich wspomniane enchiladas bazowały (papadzules są znacznie starsze).
Danie to opiera się na kukurydzianych tortillach, zanurzonych w sosie przygotowanym na bazie dyni oraz przyprawionym epazote (tak zwana komosa piżmowa). Same tortille są z kolei nadziewane jajkami na twardo i przyozdabiane z wierzchu pomidorami oraz papryczkami chile. Musisz jednak uważać – tylko dobrze przyprawione papadzules są pyszne. Łatwo w nich bowiem przesadzić z ostrością (co w Meksyku nie jest wielkim problemem).
4. Sopa de Lima
W bogatej palecie dań charakterystycznych dla Jukatanu nie zabrakło miejsca również dla zupy. Sopa de lima to potrawa mocno przypominająca polski rosół. Przygotowuje się ją na bazie indyka lub kurczaka. Różnica tkwi jednak w doborze przypraw i dodatków. Danie to jest bowiem doprawione kminkiem, goździkami oraz oregano. Najwięcej do powiedzenia w kwestii smaku mają jednak kwaśne limonki (od których wzięła się nazwa tej zupy), bardzo unikalne właśnie dla tego regionu Meksyku.
Tak jak większość zup, tak i tę serwuje się w głębokim talerzu – zwykle na obiad, choć często i na kolację. Co istotne, do zupy często dodaje się również paski smażonej tortilli, świeżą kolendrę oraz oczywiście ostre papryczki habanero.
5. Panuchos i Salbutes – kuchnia na Jukatanie
Panuchos oraz Salbutes to dwie bardzo przypominające siebie potrawy, które jednak różni kilka aspektów. Obie powstają na bazie kukurydzianych tortilli. Obie też zawierają w sobie sałatę, ogórka, mięso, pomidory, marynowaną cebulkę oraz awokado. Podstawową różnicą jest jednak nadzienie. Panuchos bowiem jest “wypchane” czarną fasolą oraz poddane smażeniu w głębokim tłuszczu.
Jeśli chodzi o salbutes, te nie posiadają w sobie tej fasoli. Mogą jednak zawierać wieprzowinę, wołowinę, owoce morza, jajka (w postaci jajecznicy). Nie są też tak chrupiące, jak ich wyżej wspomniane odpowiedniki. Oba dania sprawdzają się znakomicie – w szczególności jako przystawki, które często są serwowane z napojami gazowanymi.
6. Queso Relleno
Queso Relleno to potrawa szalenie popularna wśród lokalsów, która czerpie z multikulturowej przeszłości regionu, a zwłaszcza z wpływów holenderskich. Jej założenia są proste – ma się rozpływać w ustach i być tak delikatna, jak to tylko możliwe.
Głównym składnikiem tej potrawy jest ser Edam, który dosłownie się dryluje, a następnie wypycha mieszanką mielonego mięsa, rodzynek, oliwek, jajek na twardo. Oczywiście cały ten farsz musi być odpowiednio doprawiony. Całość podaje się zwykle z białym sosem (znanym również pod nazwą Kool) i w towarzystwie pomidorów. Często też na wierzch trze się pozostały ser. Danie nie należy do najmniej kalorycznych, jednak z całą pewnością jest warte grzechu.
7. Dulce de Papaya
Dulce de Papaya to doskonała propozycja dla osób uwielbiających słodycze. Ten jukatański deser bazuje oczywiście na papai, która jest powoli gotowana w wodzie doprawionej cukrem, cynamonem oraz wanilią. Podawana jest jednak już na zimno, po odsączeniu z wody, maczana w słodkim syropie (dobranym według uznania). Najczęściej dopełnia się ją kokosem lub startym serem. To wszystko sprawia, że stanowi doskonałe uzupełnienie dania głównego i deser, obok którego po prostu nie możesz przejść obojętnie.
8. Relleno Negro
Relleno Negro, zwane również czarnym farszem Jukatanu, to kolejne danie, które wyróżnia się swoim delikatnie pikantnym smakiem, ale przede wszystkim intensywnie czarną barwą. Osiąga się ją poprzez zastosowanie chilamole (prażone suszone papryczki chili, które następnie są zmielane i przetwarzane na pastę). Całe danie to właśnie farsz, którego kolejnymi składnikami są mięso (indyk lub wieprzowina), pomidor, jajko na twardo, goździki oraz achiote. Całość trafia oczywiście na tortillę. Kucharze podają go w formie tacos.
9. Poc Chuc
Poc Chuc to jukatańskie danie, które jednak nie ma swoich korzeni w tym regionie. Wzięło się bowiem od Hiszpanów, którzy to przywieźli na półwysep wieprzowinę oraz kwaśne pomarańcze. Samo to danie powstało w miasteczku Ticul, na południe od Meridy, a swoją nazwę zawdzięcza dwóm słowom – poc oznaczającemu opiekanie oraz chuc, oznaczającemu węgiel drzewny.
Samo w sobie danie to tak właściwie doskonale doprawiona wieprzowina marynowana w soku z cytrusów, a następnie pieczona właśnie na węglu drzewnym. Dobrze przyrządzona, podawana jest zwykle w towarzystwie ryżu, plastrów awokado oraz sosu pomidorowego.
10. Tortas de Lechón
Ostatnim daniem, o którym dziś wspomnimy są Tortas de Lechón, czyli tak właściwie meksykańskie odpowiedniki polskich kanapek. Tak jak i u nas, jadane są zwykle na śniadanie, choć doskonale sprawdzają się również w roli szybkich przekąsek. Podstawą tego dania jest bagietka pan frances, wolno pieczona wieprzowina z chrupiącą skórką (tak zwane chicharrón) oraz marynowana czerwona cebulka. Oczywiście w przypadku tego konkretnego dania dodatki mogą być naprawdę różne. Meksykanie uwielbiają dodawać do niego papryczki – w końcu są wielbicielami dań ostrych. Kuchnia na Jukatanie słynie z eksperymentów. Tutaj jest duże pole właśnie do nich.
Podsumowanie – kuchnia na Jukatanie
Kuchnia na Jukatanie jest jedną z tych, których spróbowania z całą pewnością nie pożałujesz. Potrafi trafić w gusta nawet najbardziej wybrednych smakoszy i sama w sobie z pewnością jest w stanie stać się jednym z głównych celów podróży po tym półwyspie. Jeśli wybierasz się na wakacje na Jukatanie, bardzo możliwe, że przywieziesz z nich nie tylko świetne pamiątki, ale też inspiracje do tworzenia nowych posiłków, których Twoje podniebienie do tej pory nie znało. Pamiętaj, aby na Jukatanie zaopatrzyć się w przyprawy. Gwarantujemy, że tak aromatycznych i naprawdę zmieniających smak dań nie znajdziesz nigdzie indziej na świecie!
Autor: Paweł Ryszka – podróżnik dość nieoczywisty. Choć wielokrotnie bywa za granicą, aktualnie skupia się na poznawaniu tego, co bliskie polskiemu sercu. Z rowerem u boku. Kocha zwiedzanie nowych miejsc – zwłaszcza tych najbardziej klimatycznych. Poza podróżowaniem zajmuje się zaś szeroko pojętym IT, tworząc strony i sklepy, wypełniając je treściami i zajmując się social mediami. To właśnie z tych ostatnich najczęściej czerpie inspirację do kolejnych podróży. Równie nieoczywistych, bo często nieprzebiegających według popularnego schematu.